NetBSD-Users archive

[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index][Old Index]

Hang at boot on KVM: attimer problem ?


I noticed that my NetBSD hosted on a KVM provider the system hangs at
reboot after printing the following line:

attimer0: attached to pcppi0

( screenshot of the virtual console here:

Doing a reset from the control interface solves the problem.

The downside is that I can't simply type "reboot" to bring the machine up.

What could be the cause of the problem ?

cpuctl identify 0

cpu0: Intel Pentium Pro, II or III (686-class), 3074.61 MHz, id 0x623
cpu0: features 0x78bfbfd<FPU,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR>
cpu0: features 0x78bfbfd<PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX>
cpu0: features 0x78bfbfd<FXSR,SSE,SSE2>
cpu0: features2 0x80802001<SSE3,CX16,POPCNT>
cpu0: features3 0x2191abfd<SYSCALL/SYSRET,XD,EM64T>
cpu0: "QEMU Virtual CPU version 0.12.3"
cpu0: I-cache 32KB 64B/line 8-way, D-cache 32KB 64B/line 8-way
cpu0: L2 cache 2MB 64B/line 8-way
cpu0: Initial APIC ID 0
cpu0: Cluster/Package ID 0
cpu0: family 06 model 02 extfamily 00 extmodel 00

dmesg | grep time

timecounter: Timecounters tick every 10.000 msec
timecounter: Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 100
timecounter: Timecounter "ACPI-Safe" frequency 3579545 Hz quality 900
ACPI-Safe 24-bit timer
timecounter: Timecounter "hpet0" frequency 100000000 Hz quality 2000
timecounter: Timecounter "piixpm0" frequency 3579545 Hz quality 1000
piixpm0: 24-bit timer
attimer0 at isa0 port 0x40-0x43: AT Timer
attimer0: attached to pcppi0
timecounter: Timecounter "clockinterrupt" frequency 100 Hz quality 0

Home | Main Index | Thread Index | Old Index