Subject: Re: ASIX AX88140 support under tlp(4)
To: Rui Paulo <>
From: Jason Thorpe <>
List: tech-net
Date: 06/23/2005 12:19:48
On Jun 23, 2005, at 12:03 PM, Rui Paulo wrote:

> Hi,
> I'm trying to finish a project I started long time ago: adding support
> for AX88140 chipsets in the tlp(4) device driver. I checked the
> dc(4) driver from FreeBSD and now the NIC is working (almost)  
> properly.
> I also did some benchmarks in which the card is doing more than  
> 11MB/s.
> Multicast also works.
> I have some problems still pending:
>     * tlp0: transmit process failed to idle: state RUNNING - WAIT
>       I have no idea why this is happening and I think CSR STATUS
>       bits are the same as 21143.

There are some other chips that do this, too.  Probably best thing is  
to just suppress the warning on the ASIX chips.

>     * I notice a delay when doing MII media switching like going
>       from '10BaseT' to 'auto', what could be causing this ?

Probably the MII code doing a delay during the autonegotiation.  I  
don't see anything in your patch specifically that would cause it.  I  
suggest not worrying about it too much :-)

>     * I don't have an AX88140 NIC with a PHY so I didn't added
>       any code for PHY handling. The FreeBSD driver doesn't support
>       this either because the author has never saw one..

That's probably OK.

>     * I also don't have an AX88141 so I can't code any support for it
>       (no datasheet either but I think ASIX gives that freely)

Does the FreeBSD driver support the 141?  Probably wouldn't hurt to  
code it up, just mark it as untested.

> The patch is below, I would be glad if someone could point me out
> some solution to the problems.

The patch looks just fine.  Please check it in.  Don't forget to  
update the tlp(4) manpage, and it would probably be a good idea to  
request a pullup for inclusion in NetBSD 3.0.

> Thanks!

Thank you!  And nice work!

-- thorpej