Port-ofppc archive

[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index][Old Index]

Re: PegasosII + VGA

On Fri, 02 Oct 2009 15:13:35 +0900 (JST)
KIYOHARA Takashi <kiyohara%kk.iij4u.or.jp@localhost> wrote:

> I try to boot with VGA console.  Can boot it?

Sure. My PegasosII boots with VGA console.

>     Memory: DDR PC2100 1G Byte with ECC       x1

Lots of memory.
I don't know if 1GB was already tested, but 512MB was.

> I can boot single user mode with serial console.  Also multi user
> mode. But I think very buggy it.

Which bugs did you observe with serial console?

> # I attach dmesg.boot to this mail.

The only problem I see is:
genfb0 at pci1 dev 8 function 0: Silicon Integrated System 300/305 AGP VGA
no address property

This happens when the OFW-tree entry for the display device (your graphics
card) doesn't have an "address" property. This is normal for the Pegasos
OFW, so ofppc/machdep.c will read it from "frame-buffer-adr" instead.

When this also failed you got the problem from above, and genfb cannot
be initialized.

> I try to boot with VGA console.  However I found this message.
> ----------------------------------------------------------------
> [...]

That's a SmartFirmware problem. MorphOS works with it?

> panic: pmap_pvo_enter: called while pmap_pvo_remove active!

Hm. I cannot remember this happened to me, but I have only 256MB.

You could either try to:
- limit your physical memory to 512MB or 256MB
- uncomment the check in arch/powerpc/oea/pmap.c, function pmap_pvo_enter()
- or remove the options DIAGNOSTIC, DEBUG and PMAPCHECK from you config file

At the moment I have no idea how pmap_pvo_enter() could be called during

> arch/ofppc/ofppc/machdep.c::model_init() ----
> #if 0
>                 OF_interpret("vesa-frame-buffer-adr", 0, 1, &fbaddr);
>                 if (fbaddr != 0) {
>                         sprintf(buf, "%x to frame-buffer-adr",
> fbaddr); OF_interpret(buf, 0, 0);
>                 }
> #endif
> ---- arch/ofppc/ofppc/machdep.c::model_init()

This will most certainly cause the "no address property" error from above.

> hmm...
> I have the plan of merge the gt(4) from sys/dev/marvell/. Also remove
> pegasospci and add gt(4), gtpci.  And add mvgbe(Marvell Gigabit
> Ethernet).

That would be very nice! :)

> However it is difficult to amalgamate in such a state.  X-<

I am confident that we can make it work somehow.

Frank Wille

Home | Main Index | Thread Index | Old Index