Subject: XFree86 and Rev. A iMac
To: None <>
From: Miles Nordin <carton@Ivy.NET>
List: port-macppc
Date: 05/24/2004 19:42:33
I can't get XFree86 4.4.0 to work on a Revision A iMac.

Here's the Devices section of my XF86Config
Section "Device"
#    Chipset	"XXX"
    Identifier	"device0"
    Driver	"ati"
    BusID	"PCI:0:18:0"
#    Option	"noaccel"

Here's an excerpt from /var/log/XFree86.0.log

XFree86 Version 4.4.0
Release Date: 29 February 2004
X Protocol Version 11, Revision 0, Release 6.6
Build Operating System:NetBSD/macppc 2.0_BETA - The NetBSD Foundation, Inc.
Current Operating System: NetBSD cordula 2.0_BETA NetBSD 2.0_BETA (GENERIC) #0: Tue May 18 22:13:58 UTC 2004 macppc
Build Date: 18 May 2004
(--) PCI:*(0:18:0) ATI Technologies Inc 3D Rage Pro 215GP rev 92, Mem @ 0x81000000/24, 0x80881000/12, I/O @ 0x0c00/8
(II) Primary Device is: PCI 00:12:0
(II) ATI:  Candidate "Device" section "device0".
(WW) ATI:  PCI/AGP Mach64 in slot 0:18:0 could not be detected!
(EE) No devices detected.

Fatal server error:
no screens found

When reporting a problem related to a server crash, please send
the full server output, not just the last messages.
This can be found in the log file "/var/log/XFree86.0.log".
Please report problems to


I get the same error if I boot in single-user mode, and 'sysctl -n
kern.securelevel' shows -1, and then I try XFree86.

Xmacppc works, but it doesn't survive detaching and reattaching the
USB keyboard.  and of course it is only 8bpp.  so i'm trying to use

Does anyone know what's wrong?

Does anyone have a magic XF86Config for this machine, a Revision A


Le fascisme est la dictature ouverte de la bourgeoisie.
		-- Georg Dimitrov