Subject: Re: audio problems with -current/GCC4?
To: John D. Baker <>
From: Julio M. Merino Vidal <>
List: pkgsrc-users
Date: 07/09/2006 12:30:07
On Sat, Jul 08, 2006 at 11:25:56PM -0500, John D. Baker wrote:
> Cross-posted to each list because it seems relevant in each case...
> I've been tracking i386-current for some time and have been successfully
> using 3.99.21 built with GCC4 since shortly after it was imported into
> the tree.
> Most, if not all of my packages, however, were built with GCC3.3.3 that
> had been the standard compiler.  They all played very happily together.
> When pkgsrc tagged the pkgsrc-2006Q2 branch, I decided I would blow away
> all my packages on one particular machine, update pkgsrc on that tag and
> build everything from scratch.  As far a building goes, I've only barely
> started, but only had one glitch that I've worked around and filed a PR
> against.
> Then I re-built audio/xmms.  The build itself went without error.  Un-
> fortunately, when I try to play any MP3 audio file or stream with it, all
> I get is noise.  It otherwise appears to be operating normally.
> Since the previous incarnation of xmms was built with GCC3.3.3 and worked
> great with my GCC4-built kernel/userland, perhaps there is some problem
> with GCC4-built audio applications?  I haven't had a chance to try any
> others yet, but I did expect xmms to 'just work'.  (I need to collect
> some samples to try with the base userland 'audioplay' tool...)
> Has anyone else had problems with audio on i386 when switching from
> GCC3.3.3 to GCC4.1.2 to build packages?

Same problem here with audio/bmp, although mpg321 works just fine.  I didn't
know building without -march could fix the problem, as xtraeme@ mentioned :)

Julio M. Merino Vidal <>