Subject: Re: Can't build xine-lib on amd64?
To: Ed Gould <>
From: Andy Ruhl <>
List: pkgsrc-bugs
Date: 11/04/2005 05:06:13
On 11/2/05, Andy Ruhl <> wrote:
> On 11/2/05, Ed Gould <> wrote:
> > > I searched a little but not too extensively on this, so I apologize i=
> > > I missed something.
> > >
> > > I was trying to upgrade KDE from 3.3.2 to 3.4.x, and when building th=
> > > kdemultimedia3 package, it fails to build xine-lib as a dependency. I
> > > think this used to work.
> > >
> > > I don't have the output with me right now, I can get it after work.
> > >
> > > I do believe I have an older version of xine-lib on there, but I'll
> > > have to check that too.
> > >
> > > Just wondering if anyone knows anything about this.
> >
> > I had the same problem building on i386 (-current), so it's not an
> > amd64 issue.  I cc'd pkgsrc-bugs.  I haven't tried to investigate,
> > however.
> I just built xine-lib on my 2.0.2 i386 machine. My amd64 machine is
> release-3 from a few weeks ago. Maybe this is a problem in release-3
> only?
> I'd really like to get the latest level of KDE installed... I'll see
> if I can gather some info later.

Here's the error I get. Note that building is no problem on 2.0.2 on
i386. This seems like it's related to the release-3 branch:

mkdir .libs
 cc -DHAVE_CONFIG_H -I. -I../../.. -I../../../include -I../../../src
-I../../../src/xine-engine -I../../../src/xine-utils
-I../../../src/input -I../../../lib
-DGLX_GLXEXT_LEGACY -I../../../src/input/vcd/libcdio
-I../../../src/input/vcd/libvcd -O3 -fomit-frame-pointer
-fexpensive-optimizations -fschedule-insns2 -fno-strict-aliasing
-ffast-math -funroll-loops -fno-inline-functions -Wall -DNDEBUG
-Wcast-align -Wchar-subscripts -Wmissing-declarations
-Wmissing-prototypes -O2 -c xineplug_inp_vcd.c -MT xineplug_inp_vcd.lo
-MD -MP -MF .deps/xineplug_inp_vcd.TPlo  -fPIC -DPIC -o
xineplug_inp_vcd.c: In function `vcd_parse_mrl':
xineplug_inp_vcd.c:530: warning: subscript has type `char'
xineplug_inp_vcd.c: In function `vcd_class_eject_media':
xineplug_inp_vcd.c:930: error: `CdIo_t' undeclared (first use in this funct=
xineplug_inp_vcd.c:930: error: (Each undeclared identifier is reported only=
xineplug_inp_vcd.c:930: error: for each function it appears in.)
xineplug_inp_vcd.c:930: error: `cdio' undeclared (first use in this functio=
xineplug_inp_vcd.c: In function `vcd_handle_events':
xineplug_inp_vcd.c:1178: warning: unused variable `i_selection'
xineplug_inp_vcd.c: At top level:
xineplug_inp_vcd.c:1545: warning: `send_mouse_enter_leave_event'
defined but not used
gmake[5]: *** [xineplug_inp_vcd.lo] Error 1
gmake[5]: Leaving directory
gmake[4]: *** [all-recursive] Error 1
gmake[4]: Leaving directory
gmake[3]: *** [all-recursive] Error 1
gmake[3]: Leaving directory
gmake[2]: *** [all-recursive] Error 1
gmake[2]: Leaving directory
gmake[1]: *** [all-recursive] Error 1
gmake[1]: Leaving directory
gmake: *** [all] Error 2
*** Error code 2

make: stopped in /usr/pkgsrc/multimedia/xine-lib
=3D=3D=3D> There was an error during the ``build'' phase.
=3D=3D=3D> Please investigate the following for more information:
=3D=3D=3D>      * log of the build
=3D=3D=3D>      * /usr/pkgsrc/multimedia/xine-lib/work/.work.log
*** Error code 1

make: stopped in /usr/pkgsrc/multimedia/xine-lib

Hope someone recognizes this.