NetBSD-Bugs archive

[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next][Date Index][Thread Index][Old Index]

port-alpha/38338: NetBSD/alpha does not boot after fresh install

>Number:         38338
>Category:       port-alpha
>Synopsis:       NetBSD/alpha does not boot after fresh install
>Confidential:   no
>Severity:       critical
>Priority:       high
>Responsible:    port-alpha-maintainer
>State:          open
>Class:          sw-bug
>Submitter-Id:   net
>Arrival-Date:   Sat Mar 29 23:20:00 +0000 2008
>Originator:     Christoph Egger
>Release:        4.99.55
NetBSD netbsd-alpha.local 4.99.55 NetBSD 4.99.55 (GENERIC-$Revision: 1.322 $) 
#0: Fri Mar 21 05:53:37 UTC 2008


After a fresh install of NetBSD/alpha from CD (iso has been taken
from releng 20080321), the boot process from disk failed with:

NetBSD/alpha - 4.99.55 FFS Primary Bootstrap
Can't open /boot

The disk was formated with FFSv2, but sysinst  installed the bootblock
for FFSv1.

The root cause is very likely the missing bootxx_ffsv2 in /usr/mdec
on the install cd. And then sysinst needs to be verified that
it really installs the correct bootblock rather assuming
ffsv1 is always the disk filesystem.

Boot from install cd again, mount the disk and run

installboot /dev/sd0c /mnt/usr/mdec/bootxx_ffsv2

then booting from disk again, NetBSD boots fine:

NetBSD/alpha 4.99.55 FFSv2 Primary Bootstrap
jumping to entry point...

NetBSD/alpha 4.99.55 Secondary Bootstrap, Revision 1.13


Do a fresh install on NetBSD/alpha, use FFSv2 on all slices.
After install is done, boot from disk.


Home | Main Index | Thread Index | Old Index