Subject: port-sgimips/25202: boot failure on Challenge S system
To: None <>
From: None <>
List: netbsd-bugs
Date: 04/16/2004 18:34:15
>Number:         25202
>Category:       port-sgimips
>Synopsis:       boot failure on Challenge S system
>Confidential:   no
>Severity:       serious
>Priority:       medium
>Responsible:    port-sgimips-maintainer
>State:          open
>Class:          sw-bug
>Submitter-Id:   net
>Arrival-Date:   Fri Apr 16 16:35:00 UTC 2004
>Originator:     Havard Eidnes
>Release:        NetBSD 2.0C
System: NetBSD 2.0C (INSTALL32_IP2x) #21: Wed Apr 14 02:06:01 CEST 2004
Architecture: sgimips
Machine: mips

	An attempt at booting an install kernel on a Challenge S
	system fails in that it wedges at this point in the boot

6186528+0+351564 entry: 0x88069000
[ Kernel symbol table missing! ]
Copyright (c) 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004
    The NetBSD Foundation, Inc.  All rights reserved.
Copyright (c) 1982, 1986, 1989, 1991, 1993
    The Regents of the University of California.  All rights reserved.

NetBSD 2.0C (INSTALL32_IP2x) #21: Wed Apr 14 02:06:01 CEST 2004
total memory = 256 MB
(768 KB reserved for ARCS)
avail memory = 242 MB
mainbus0 (root): SGI-IP22 [SGI, 690972fa], 1 processor
cpu0 at mainbus0: MIPS R4400 CPU (0x460) Rev. 6.0 with MIPS R4010 FPC Rev. 0.0
cpu0: 16KB/16B direct-mapped L1 Instruction cache, 48 TLB entries
cpu0: 16KB/16B direct-mapped write-back L1 Data cache
cpu0: 1024KB/128B direct-mapped write-back L2 Unified cache
ioc0 at mainbus0 addr 0x1fbd9800: rev 0, machine Indy (Guiness), board rev 0
int0 at mainbus0 addr 0x1fbd9880: bus 100MHz, CPU 200MHz
imc0 at mainbus0 addr 0x1fa00000: revision 3
gio0 at imc0
unknown GIO card (product 0x38 revision 0x00) at gio0 slot 0 addr 0x1f400000 not configured
Synchronous ISDN (product 0x04 revision 0x00) at gio0 slot 2 addr 0x1f000000 not configured
hpc0 at gio0 addr 0x1fb80000: SGI HPC3
zsc0 at hpc0 offset 0x59830
zstty0 at zsc0 channel 1 (console i/o)
zstty1 at zsc0 channel 0
pckbc0 at hpc0 offset 0x59840
sq0 at hpc0 offset 0x54000: SGI Seeq 80c03
sq0: Ethernet address 08:00:69:09:72:fa
wdsc0 at hpc0 offset 0x44000: WD33C93B SCSI, rev=0, target 0
scsibus0 at wdsc0: 8 targets, 8 luns per target
dsclock0 at hpc0 offset 0x60000
haltwo0 at hpc0 offset 0x58000

	Something or other has apparently decided that this machine
	has audio hardware, but that hardware is missing on Challenge
	S systems according to the owner's manual.

	I am currently regenerating kernels without haltwo0 configured
	to see if that makes the system boot further.

	Try to boot a Challenge S system with a non-customized IP2x
	kernel; watch it wedge as shown above.

	Don't know -- need to have some way to detect the presence or
	absence of the audio hardware before trying to fiddle with it?