Subject: port-alpha/20420: kernel panic in ltsleep()
To: None <>
From: None <>
List: netbsd-bugs
Date: 02/19/2003 13:41:12
>Number:         20420
>Category:       port-alpha
>Synopsis:       kernel panic in ltsleep()
>Confidential:   no
>Severity:       critical
>Priority:       high
>Responsible:    port-alpha-maintainer
>State:          open
>Class:          sw-bug
>Submitter-Id:   net
>Arrival-Date:   Tue Feb 18 18:42:00 PST 2003
>Originator:     grant beattie
>Release:        NetBSD 1.6O
NetBSD 1.6O (AS250-$Revision: 1.2 $) #1: Wed Feb 19 02:13:59 EST 2003
Architecture: alpha
Machine: alpha
A kernel built without DEBUG panics almost immediately in ltsleep().
The same happens whether booting single or multi-user. My guess is
that this is alpha specific, as my i386 without DEBUG boots fine.

boot messages are below.

NetBSD 1.6O (AS250-$Revision: 1.2 $) #1: Wed Feb 19 02:13:59 EST 2003
AlphaStation 250 4/266, 268MHz, s/n                                  
8192 byte page size, 1 processor.   
total memory = 128 MB            
(2000 KB reserved for PROM, 126 MB used by NetBSD)
avail memory = 108 MB                             
using 819 buffers containing 6552 KB of memory
mainbus0 (root)                               
cpu0 at mainbus0: ID 0 (primary), 21064A-0
cpu0: VAX FP support, IEEE FP support, Primary Eligible
cpu0: Architecture extensions: 6<CIX,FIX>              
apecs0 at mainbus0: DECchip 21072 Core Logic chipset
apecs0: DC21071-CA pass 2, 128-bit memory bus       
apecs0: DC21071-DA pass 2                    
pci0 at apecs0 bus 0     
pci0: i/o space, memory space enabled, rd/line, rd/mult, wr/inv ok
siop0 at pci0 dev 6 function 0: Symbios Logic 53c810 (fast scsi)  
siop0: interrupting at isa irq 11                               
scsibus0 at siop0: 8 targets, 8 luns per target
sio0 at pci0 dev 7 function 0: Intel 82378ZB System I/O (SIO) (rev. 0x03)
tlp0 at pci0 dev 11 function 0: DECchip 21040 Ethernet, pass 2.3         
tlp0: interrupting at isa irq 5                                 
tlp0: Ethernet address 08:00:2b:e4:f6:cb
tlp0: 10baseT, 10baseT-FDX, 10base5, manual
tlp1 at pci0 dev 12 function 0: DECchip 21140A Ethernet, pass 2.0
tlp1: interrupting at isa irq 9                                  
tlp1: DEC DE500-AA, Ethernet address 00:00:f8:03:4b:21
nsphy0 at tlp1 phy 5: DP83840 10/100 media interface, rev. 0
nsphy0: 10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, auto
wi0 at pci0 dev 13 function 0: Netgear MA301 PCI IEEE 802.11b (rev. 0x02)
wi0: interrupting at isa irq 10                                          
wi0: 802.11 address 00:09:5b:0d:f4:bc
wi0: using RF:PRISM2.5 MAC:ISL3873B(PCMCIA)
wi0: Intersil Firmware: Primary (1.0.7), Station (1.3.6)
wi0: supported rates: 1Mbps 2Mbps 5.5Mbps 11Mbps        
isa0 at sio0                                    
com0 at isa0 port 0x3f8-0x3ff irq 4: ns16550a, working fifo
com0: console                                              
com1 at isa0 port 0x2f8-0x2ff irq 3: ns16550a, working fifo
pckbc0 at isa0 port 0x60-0x64                              
pckbdprobe: reset error 5    
pmsprobe: reset error 5  
lpt0 at isa0 port 0x3bc-0x3bf irq 7
pcppi0 at isa0 port 0x61           
midi0 at pcppi0: PC speaker
spkr0 at pcppi0            
isabeep0 at pcppi0
fdc0 at isa0 port 0x3f0-0x3f7 irq 6 drq 2
fd0 at fdc0 drive 0: 1.44MB, 80 cyl, 2 head, 18 sec
mcclock0 at isa0 port 0x70-0x71: mc146818 or compatible
IPsec: Initialized Security Association Processing.    
timeout delayed -2                                 
timeout delayed -1
timeout delayed -2
panic: ltsleep: l_stat 3 != LSONPROC
Stopped in pid 0.1 (swapper) at cpu_Debugger+0x4:       ret     zero,(ra)
db> bt                                                                   
cpu_Debugger() at cpu_Debugger+0x4
panic() at panic+0x180            
ltsleep() at ltsleep+0x200
start_init() at start_init+0xac
esigcode() at esigcode         
--- root of call graph ---

boot a non-DEBUG kernel from Feb 18 source.
workaround: use 'options DEBUG' :)