Subject: kern/12158: Advansys SCSI card DMA errors
To: None <>
From: None <>
List: netbsd-bugs
Date: 02/08/2001 20:45:29
>Number:         12158
>Category:       kern
>Synopsis:       Advansys 3940UW scsi adapter throws 'DMA Error: reseting bus'
>Confidential:   no
>Severity:       critical
>Priority:       high
>Responsible:    kern-bug-people
>State:          open
>Class:          sw-bug
>Submitter-Id:   net
>Arrival-Date:   Thu Feb 08 20:48:00 PST 2001
>Originator:     Bob Bernstein
>Release:        1.5
System: NetBSD froopie 1.5R NetBSD 1.5R (MYCUSTOM_2) #0: Tue Feb 6 12:57:56
EST 2001 root@froopie:/usr/src/sys/arch/i386/compile/MYCUSTOM_2 i386 (this
describes machine sending PR, not machine experiencing it)

With a new Advansys 3940UW scsi card (and a new scsi drive)
installed I set out to install 1.5. All went well until, after a few moments
into ftp'ing the first distribution set, the following error message
repeated seemingly without end until I killed the install process:

DMA Error: reseting bus

This is an AMD K-6 233 mhz on an oldish Asus SP-97V mb. Here is dmesg:

cpu0: AMD K6 (586-class)
total memory = 65152 KB
avail memory = 55488 KB
using 840 buffers containing 3360 KB of memory
BIOS32 rev. 0 found at 0xf0480
mainbus0 (root)
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1
pci0: i/o space, memory space enabled
pchb0 at pci0 dev 0 function 0
pchb0: vendor 0x1039 product 0x5597 (rev. 0x02)
pcib0 at pci0 dev 1 function 0
pcib0: vendor 0x1039 product 0x0008 (rev. 0x01)
pciide0 at pci0 dev 1 function 1: Silicon Integrated System 5597/5598 IDE controller (rev. 0xd0)
pciide0: bus-master DMA support present
pciide0: primary channel configured to compatibility mode
pciide0: disabling primary channel (no drives)
pciide0: secondary channel configured to compatibility mode
atapibus0 at pciide0 channel 1
cd0 at atapibus0 drive 0: <ATAPI CDROM, , V1.80> type 5 cdrom removable
cd0: 32-bit data port
cd0: drive supports PIO mode 4, DMA mode 1
pciide0: secondary channel interrupting at irq 15
cd0(pciide0:1:0): using PIO mode 3, DMA mode 1 (using DMA data transfers)
adw0 at pci0 dev 9 function 0: AdvanSys ASB-3940UW-00 SCSI adapter
adw0: interrupting at irq 9
scsibus0 at adw0: 16 targets, 8 luns per target
rtk0 at pci0 dev 10 function 0: Accton MPX 5030/5038 10/100BaseTX
rtk0: interrupting at irq 12
rtk0: Ethernet address 00:e0:29:46:f6:9e
ukphy0 at rtk0 phy 7: Generic IEEE 802.3u media interface
ukphy0: OUI 0x000000, model 0x0000, rev. 0
ukphy0: 10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, auto
ne2 at pci0 dev 11 function 0: RealTek 8029 Ethernet
ne2: 10base2, 10baseT, 10baseT-FDX, auto, default [0x00 0x30] auto
ne2: Ethernet address 00:00:21:4f:e7:5c
ne2: interrupting at irq 10
vendor 0x5333 product 0x8a01 (VGA display, revision 0x01) at pci0 dev 12 function 0 not configured
isa0 at pcib0
com0 at isa0 port 0x3f8-0x3ff irq 4: ns16550a, working fifo
com1 at isa0 port 0x2f8-0x2ff irq 3: ns16550a, working fifo
isapnp0 at isa0 port 0x279: ISA Plug 'n Play device support
npx0 at isa0 port 0xf0-0xff: using exception 16
pc0 at isa0 port 0x60-0x6f irq 1: color
pc0: console
fdc0 at isa0 port 0x3f0-0x3f7 irq 6 drq 2
fd0 at fdc0 drive 0: 1.44MB, 80 cyl, 2 head, 18 sec
isapnp0: no ISA Plug 'n Play devices found
biomask ebe5 netmask ffe5 ttymask ffe7
scsibus0: waiting 2 seconds for devices to settle...
adw0: target 0 using 16-bits wide, 20.8 MHz synchronous transfers
sd0 at scsibus0 target 0 lun 0: <SEAGATE, ST39216W, 0010> SCSI3 0/direct fixed
sd0: 8761 MB, 14384 cyl, 3 head, 415 sec, 512 bytes/sect x 17942584 sectors
md0: internal 2048K image area
boot device: fd0
root on md0a dumps on md0b
root file system type: ffs

Start install of 1.5 with an Advansys 3940UW and begin ftp of distribution sets.