Subject: uvm_trap during sysinst with nbsd1.5 on i386
To: None <>
From: Erich Meier <>
List: netbsd-bugs
Date: 01/24/2001 13:24:13
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Disposition: inline


When booting off the NetBSD 1.5 installation CD and running sysinst my machine
panics with "uvm_fault(...) -> 1" right after running newfs. Due to missing
symbols the ddb trace is a little inexpressive to me.

The same thing happens when I boot into a shell from CD and try to touch
a filesystem operation. ls works, but e.g. mount results in the above panic.

I have attached an OpenBSD dmesg (sorry, but I can't provide a NetBSD one :-)
of my machine.

Erich Meier                    

Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Disposition: attachment; filename=DM

OpenBSD 2.8 (GENERIC) #399: Mon Nov  6 10:59:23 MST 2000
cpu0: Intel Pentium III ("GenuineIntel" 686-class, 512KB L2 cache) 501 MHz
real mem  = 133738496 (130604K)
avail mem = 118988800 (116200K)
using 1658 buffers containing 6791168 bytes (6632K) of memory
mainbus0 (root)
bios0 at mainbus0: AT/286+(d6) BIOS, date 07/06/99, BIOS32 rev. 0 @ 0xfb2a0
apm0 at bios0: Power Management spec V1.2
apm0: AC on, battery charge unknown
pcibios0 at bios0: rev. 2.1 found at 0xf0000[0xb71c]
pcibios0: PCI IRQ Routing Table rev. 1.0 found at 0xfdd70, size 144 bytes (7 entries)
pcibios0: PCI Interrupt Router at 000:07:0 ("VIA VT82C596A (Apollo Pro) PCI-ISA" rev 0x00)
pcibios0: PCI Exclusive IRQs: 5 10 11
pci_intr_fixup: no compatible PCI ICU found: ICU vendor 0x1106 product 0x0596
pcibios0: Warning, unable to fix up PCI interrupt routing
pcibios0: PCI bus #1 is the last bus
pci0 at mainbus0 bus 0: configuration mode 1 (no bios)
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "VIA VT82C691 (Apollo Pro) Host-PCI" rev 0x06
ppb0 at pci0 dev 1 function 0 "VIA VT82C598 (Apollo MVP3) PCI-AGP" rev 0x00
pci1 at ppb0 bus 1
"ATI Rage 128 VR AGP" rev 0x00 at pci1 dev 0 function 0 not configured
pcib0 at pci0 dev 7 function 0 "VIA VT82C596A (Apollo Pro) PCI-ISA" rev 0x07
pciide0 at pci0 dev 7 function 1 "VIA VT82C586A IDE" rev 0x06: DMA, channel 0 configured to compatibility, channel 1 configured to compatibility
atapiscsi0 at pciide0 channel 0
scsibus0 at atapiscsi0: 2 targets
wd0 at pciide0 channel 0 drive 0: <WDC WD205AA>
wd0: can use 32-bit, PIO mode 4, DMA mode 2, Ultra-DMA mode 2
wd0: 16-sector PIO, LBA, 19569MB, 16383 cyl, 16 head, 63 sec, 40079088 sectors
pciide0: channel 0 interrupting at irq 14
wd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 2 (using DMA data transfers)
atapiscsi1 at pciide0 channel 1
scsibus1 at atapiscsi1: 2 targets
cd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <CREATIVE, DVD-ROM DVD1241E, 0.36> SCSI0 5/cdrom removable
cd0: can use 32-bit, PIO mode 4, DMA mode 2, Ultra-DMA mode 2
pciide0: channel 1 interrupting at irq 15
cd0(pciide0:1:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 2 (using DMA data transfers)
"VIA VT83C572 USB" rev 0x02 at pci0 dev 7 function 2 not configured
pchb1 at pci0 dev 7 function 3 "VIA VT82C596 Power Management" rev 0x00
eso0 at pci0 dev 11 function 0 "ESS SOLO-1 AudioDrive" rev 0x01: ES1946, irq 5
audio0 at eso0
opl0 at eso0: model OPL3
midi0 at opl0: <ESO Yamaha OPL3>
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pcppi0 at isa0 port 0x61
midi1 at pcppi0: <PC speaker>
sysbeep0 at pcppi0
lpt0 at isa0 port 0x378/4 irq 7
npx0 at isa0 port 0xf0/16: using exception 16
pccom0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
pccom1 at isa0 port 0x2f8/8 irq 3: ns16550a, 16 byte fifo
vt0 at isa0 port 0x60/16 irq 1: vga 80 col, color, 8 scr, mf2-kbd
pms0 at vt0 irq 12
fdc0 at isa0 port 0x3f0/6 irq 6 drq 2
fd0 at fdc0 drive 0: 1.44MB 80 cyl, 2 head, 18 sec
eso0: mapping Audio 1 DMA using I/O space at 0x410
biomask c040 netmask c040 ttymask d0c2
pctr: 686-class user-level performance counters enabled
mtrr: Pentium Pro MTRR support
dkcsum: wd0 matched BIOS disk 80
root on wd0a
rootdev=0x0 rrootdev=0x300 rawdev=0x302