Subject: Re: Detaching cardbus USB2/1394 combo panics -current
To: KIYOHARA Takashi <>
From: Chavdar Ivanov <>
List: current-users
Date: 09/26/2005 12:18:31
2005/9/25, KIYOHARA Takashi <>:
> Hi! Chavdar,


> From: Chavdar Ivanov <>
> Date: Thu, 22 Sep 2005 17:12:17 +0100
> > USB2 disk connection appears to be working fine. 1394 resulted in some
> > timeouts, unfortunately lost the messages (can't repeat them just now;
> > it was a large NTFS partition, som the problem may have been there).
> > Anyway, the problem is that I cannot figure out how to eject the card
> > without the system panic described (not that this is so big deal, but
> > still...).
> How did you do?
>   1. Insert card at PC.
>   2. Power on enclosure of IEEE1394.
>   3. Please wait for spinup.
>      : (wait ;-)
>      : (wait  ;-)
>      : (wait   ;-)
>   4. Insert cable at card.

FW seems to be working fine. USB2 also works; on one of the external
USB2 disks I have to make sure I use additional power (from another
USB1.1 port via a special cable) to get it working; otherwise sd0
device does not appear (the obvious guess is the power provided by the
hub in the combo card is insufficient).

> Or you can execute bus reset by fwctl(8) -r.
> # See man fwctl(8).
> Please try again.

The problem is after umount of all devices, connected to either FW or
USB2 on this combo card, when I try to eject the card itself, I get
the panic - apparently in the USB code -

uvm_fault(0xc069a2c0, 0, 0, 1) -> 0xe
kernel: page fault trap, code=3D0
Stopped in pid 481.1 (usb1) at netbsd:usbd_alloc_xfer+0x11: call *0x14(%edx=

The speed is what one would expect - reading ~1.7 GB in ~7 min;
interesting - I was never able to make this device work on either
W2000Pro or W/XP SP2 - no matter what search for drivers I did...
NetBSD-Current required just the kernel rebuild as described above.

This was my first use of 1394 on -current; I had followed earler
discussions about the state of it and was expecting some problems, but
everything was fine; on another topic, I have a Sitecom PCI USB2/1394
combo on a different 3.99.9 system, this works also perfectly.

> --
> kiyohara