Subject: Re: 4th generation iPod not working?
To: KIYOHARA Takashi <>
From: Alistair Crooks <>
List: current-users
Date: 07/29/2004 11:52:58
This is another datapoint:

On Thu, Jul 29, 2004 at 01:18:35PM +0900, KIYOHARA Takashi wrote:
> From: antifuse <>
> Date: Wed, 28 Jul 2004 20:05:28 -0700
> > I recently bought a 4th gen 20g iPod and have been trying to get it
> > working under NetBSD-current with both usb2 and firewire support. Both
> > get to about the same point: it identifies the device and scsibus, but
> > won't attach a scsi device to it. I have all scsi devices turned on in
> > my config.
> firewire(4) from FreeBSD Please use. It seems that iPod mini can be used.
> i386, macppc check of operation. cobalt, alpha panic(9) It carries out.
>   I use -current 5/30. 

Using the firewire software referenced above, and an otherwise unmodified
-current from July 18th, I got the following:

fwohci0 at pci1 dev 3 function 0: Lucent Technologies FW322/323 IEEE 1394 OHCI Controller (rev. 0x61)
fwohci0: interrupting at ioapic0 pin 19 (irq 9)
fwohci0: OHCI version 1.0 (ROM=1)
fwohci0: No. of Isochronous channels is 8.
fwohci0: EUI64 xx:xx:xx:xx:xx:xx:xx:xx [x's are mine]
fwohci0: Phy 1394a available S400, 3 ports.
fwohci0: Link S400, max_rec 2048 bytes.
firewire0 at fwohci0: IEEE1394(FireWire) bus
sbp0 at firewire0: SBP-2/SCSI over FireWire
fwohci0: Initiate bus reset

fwohci0: BUS reset
fwohci0: phy int
fwohci0: node_id=0xc800ffc1, gen=2, CYCLEMASTER mode
firewire0: 2 nodes, maxhop <= 1, cable IRM = 1 (me)
firewire0: bus manager 1 (me)
firewire0: New S400 device ID:xxxxxxxxxxxxx [x's are mine]
scsibus0 at sbp0: 1 target, 1 lun per target
sd0 at scsibus0 target 0 lun 0: <Apple Co, iPod, 2700> simplified direct removable
sbp0:0:0 No additional information to report
sbp0:0:0 No additional information to report
RBC size: mode sense=39063024, get cap=100663297
sd0: 49152 MB, 49152 cyl, 64 head, 32 sec, 512 bytes/sect x 100663297 sectors
sbp0:0:0 No additional information to report

Alistair Crooks                    <>