Subject: Re: trouble with an rtk
To: Sean Finney <>
From: netbsd <>
List: current-users
Date: 06/13/2002 19:14:12

Did u set 'media' by hand or is it autoselect ?....there are some problems
with autoselect...try to
force nic to 10baseT or whatever supported.


----- Original Message -----
From: "Sean Finney" <>
To: <>
Sent: Thursday, June 13, 2002 7:38 PM
Subject: trouble with an rtk

> so at home i have a setup along the lines of
> rest of the world <==> | rtk0 (router/firewall) rtk1 | <==> internal net
> recently, I've been getting really strange behavior from what I've pinned
> down to being my realtek 8139 card at rtk1.  the router has been up for a
> few months just quietly sitting in the corner of the living room doing
> what it does, but recently, I've been having trouble with sending a little
> over a MB of data over the wire.  Often, it will just stall and crap out
> a couple hundred kb into a transfer.  Sometimes, it will transfer all
> the data, just really slowly (this morning, 2MB took 5 minutes), and
> sometimes it works just fine (though less of that lately)
> The really strange thing is that any existing connection independent of
> the individual crapping-out transfer is just fine.  For example, my
> xforwarded gaim and licq work just fine during these episodes, though
> they themselves will similarly periodically crap out over the course of
> the day.  For the necessities, a while loop and rsync can still get the
> job done, but it's excruciatingly annoying...
> I don't have this problem downloading stuff off the net straight onto
> the router/fw (over rtk0), and I don't have a proublem sending from
> one computer to another in the internal net, and I've checked the cable...
> could there be some cause of this other than just flaky hardware?  I've
> turned on the debug flag on rtk1 to see if it'd do anything, edited
> syslog.conf to drop everything I could think of somewhere in /var/log,
> and grep'd through /var/log/* and don't see anything that points to a
> likely cause.
> so, if it is dying hardware, is there anything I can do to make things
> more bearable while I'm waiting for my new (3com) cards?
> thanks
> --sean
> fwiw i'm running
> NetBSD bitchbox 1.5ZA NetBSD 1.5ZA (BITCHBOX) #1: Sun Feb 24 11:34:36 EST
2002     gr@grappa:/usr/src/sys/arch/i386/compile/BITCHBOX i386
> # dmesg | grep rtk
> rtk0 at pci0 dev 12 function 0: RealTek 8139 10/100BaseTX
> rtk0: interrupting at irq 11
> rtk0: Ethernet address 00:50:bf:43:5e:49
> ukphy0 at rtk0 phy 7: Generic IEEE 802.3u media interface
> rtk1 at pci0 dev 13 function 0: RealTek 8139 10/100BaseTX
> rtk1: interrupting at irq 10
> rtk1: Ethernet address 00:50:bf:43:5e:3d
> ukphy1 at rtk1 phy 7: Generic IEEE 802.3u media interface
> # ifconfig rtk1
> address: 00:50:bf:43:5e:3d
> media: Ethernet 10baseT full-duplex
> status: active
> inet netmask 0xffffff00 broadcast
> inet6 fe80::250:bfff:fe43:5e3d%rtk1 prefixlen 64 scopeid 0x2