Subject: X no longer working
To: None <current-users@NetBSD.ORG>
From: Jeff Kreska <>
List: current-users
Date: 06/16/1995 07:15:50
I have been seeing alot of unexplained things lately.  

It started right after the changes to the kernel memory area (ps,w,...).  My
system while running X would be running along just fine and then it would
appear to hang.  When it hung nothing would work (network,shells,modem).  The
system would clearup after 30sec -1 min after the wedge.

It might be worth noting that I never saw this without X running.

A couple of days had gone by and I thought maybee the problem had been fixed,
so I supped again. (6/9)

Now the problem is worse.  If I try and run X it just locks up as soon as it
starts to set the display.  So I thought maybee I need to rebuild the server.
I did it and it still doesn't work.

I have no idea what the problem could be and I am hopping someone else has
seen something like this and can offer some assistance.

I have also seen some problems with the tcsetattr and ioctl on serial ports.
I don't if this is because of a change to the termios structures or not.  I
had to put in some delays in some of the programs I use to setup a slip
connection so they would not wedge when calling (tcsetattr|ioctl).  

NetBSD 1.0A (GENERIC) #5: Fri Jun  9 17:52:22 PDT 1995
CPU: i486DX (486-class CPU)
real mem  = 16384000
avail mem = 13660160
using 225 buffers containing 921600 bytes of memory
isa0 (root)
com0 at isa0 port 0x3f8-0x3ff irq 4: ns16550a, working fifo
com1 at isa0 port 0x2f8-0x2ff irq 3: ns16550a, working fifo
com2 at isa0 port 0x3e8-0x3ef irq 5: ns16550a, working fifo
com3 at isa0 port 0x2e8-0x2ef irq 9: ns16550a, working fifo
lpt0 at isa0 port 0x378-0x37f irq 7
bt0 at isa0 port 0x330-0x333 irq 12 drq 5: version 3.3, sync, parity, 32 mbxs
bt0 targ 0: sync, offset 15, period 200nsec
bt0 targ 2: sync, offset 15, period 200nsec
bt0 targ 4: sync, offset 12, period 200nsec
scsibus0 at bt0
bt0 targ 0 lun 0: <SEAGATE, ST12550N, 0013> SCSI2 0/direct fixed
sd0 at scsibus0: 2040MB, 2708 cyl, 19 head, 81 sec, 512 bytes/sec
bt0 targ 2 lun 0: <ARCHIVE, Python 25501-XXX, 2.50> SCSI2 1/sequential removable
st0 at scsibus0: drive empty
bt0 targ 4 lun 0: <NEC, CD-ROM DRIVE:500, 1.0> SCSI2 5/cdrom removable
cd0 at scsibus0: cd present, 345098 x 2048 byte records
sea0: board type unknown at address 0xf8275000
ed0 at isa0 port 0x280-0x29f irq 15: address 00:80:ad:0d:0f:67, type NE2000 (16-bit)
sb0 at isa0 port 0x220-0x237 irq 7 drq 1: dsp v4.12
npx0 at isa0 port 0xf0-0xff: using exception 16
pc0 at isa0 port 0x60-0x6f irq 1: color
fdc0 at isa0 port 0x3f0-0x3f7 irq 6 drq 2
fd0 at fdc0 drive 0: 1.44MB 80 cyl, 2 head, 18 sec
fd1 at fdc0 drive 1: 1.2MB 80 cyl, 2 head, 15 sec
root device eisa not configured
root device pci not configured
biomask 10c0 netmask 8000 ttymask 23a
changing root device to sd0a
lpt0: out of paper

Jeff Kreska

X.400:     pager: 0578 internal, 800-946-4646 PIN 1826642
phone: x52572